Communicatieadviseur energietransitie

Heb je ervaring met communicatie en participatie rondom de energietransitie? Dan is deze opdracht zeker iets voor jou! Je hoeft alleen je CV te sturen.

Mogen we ons aan je voorstellen?
Democracy Agency is er omdat we zien dat er veranderingen nodig zijn. Meer betrokkenheid van eindgebruikers bij besluitvorming. Wij zijn er om die samen met jou goed vorm te geven. Democracy Agency is gespecialiseerd in democratisering en (burger)participatie. Je werkt in een enthousiast team van de beste participatie-experts. We doen interessante opdrachten, zoals democratische experimenten. We ondersteunen je in je werkveld. Maak kennis met onze unieke formule die we ontwikkelden voor optimale participatieprocessen. We helpen je aan de hand om samen participatie vorm en inhoud te geven.

De opdracht
De gemeente Amersfoort is op zoek naar een ervaren communicatieadviseur. Ben je snel beschikbaar voor gemiddeld 3 dagen per week? Dan ga je werken aan een project rondom een mogelijke locatie voor de opwek van windenergie. Jij bent de sparringpartner. Je geeft niet alleen advies, maar combineert dit met doen. Lekker praktisch dus.
Als extern ingehuurde collega word je gedetacheerd bij het programma Duurzame Stad. Je werkt in een team met drie andere adviseurs en iemand van het mediateam. De opgaven waar we aan werken zijn ingewikkeld. Het gaat om de overgang naar aardgasvrij wonen. En het opwekken van wind- en zonne-energie. Dat gaat niet alleen over wat er technisch mogelijk is. Ons werk gaat vooral over mensen die anders gaan wonen, werken en reizen. Dat vraagt om eerlijke en duidelijke communicatie, om participatie en om verbinding. Heel nadrukkelijk gaat het om goede samenwerking met actieve bewoners en energie-coöperaties in de stad.

Hieraan werk je
✔️ Strategische en tactische advisering over participatie en communicatie
✔️ Opstellen en uitvoeren van een uitvoeringsplan communicatie op basis van bestaande strategie
✔️ Tekstredactie (Q&A’s, raadsinformatiebrieven en bewonersbrieven)
✔️ Organiseren gesprekken met de samenleving waaronder inwoners, ondernemers, belangengroepen
✔️ Opstellen van enquêtes
✔️ Organiseren bijeenkomsten
✔️ Actueel houden van communicatiekalender, Q&A en website

Dit ben jij
Als ervaren communicatieadviseur heb je snel toegevoegde waarde voor je collega’s in het programmateam en de vele partners in de stad. Je bent sparringpartner op strategisch niveau en excellent in een proactieve rol als communicatieadviseur. Je bent verbindend en zorgt door de juiste te vragen te stellen en aan de slag te gaan, voor duidelijkheid over rollen en acties. Je weet jezelf ook goed te positioneren tussen de verschillende stakeholders.
Je gedijt goed in een veranderende omgeving en jij hebt de instelling en aanpak om deze verandering verder vorm te geven. Je schakelt makkelijk in stijlen van communiceren, zodat je gesprekken kunt afstemmen op verschillende gesprekspartners. Ook heb je affiniteit en ervaring met participatie/co-creatie als communicatieadviseur bij complexe projecten. Je hebt een HBO+ werk- en denkniveau en kunt op strategisch niveau adviseren. Verder heb je een goed gevoel voor het werken in een politiek-bestuurlijke omgeving.
Tot slot kun je goed schrijven (ook B1), ben je hands-on wanneer nodig en werk je zowel zelfstandig als in samenwerking met anderen.

Eisen
✔️ HBO/WO werk- en denkniveau
✔️ Kennis/ervaring met programma- en projectmatig werken
✔️ Kennis van en ervaring met het leiden van (inwoners)bijeenkomsten als onder andere gespreksleider op complexe vraagstukken
✔️ Duidelijk met CV aantoonbare recente ervaring als communicatieadviseur in een omgeving met veel stakeholders en complexiteit

Wensen
✔️ Aantal jaar ervaring als actieve trekken van communicatie én participatietrajecten binnen grote/complexe ruimtelijke projecten
✔️ Aantal jaar ervaring met projecten waarin sprake is van een (vernieuwende) manier van gedragsbeïnvloeding
✔️ Laat aan de hand van je cv zien dat je een goed gevoel hebt ontwikkeld voor het werken in een politiek-bestuurlijke omgeving
✔️ Je hebt ervaring met communicatie rond (wind)energie en gedragsverandering.

Mooie opdracht
ZZP

Honorarium
Tussen 75 en 95 euro per uur (excl. btw, incl. Democracy Agency-fee)
(Democracy Agency brengt 5 euro per uur in rekening aan de winnende freelancer)

Duur
6 maanden

Optie tot verlenging
Ja

Uren per week
24

Opleidingsniveau
HBO

Regio
Utrecht

Werkwijze
Hybride thuiswerken is bespreekbaar

Verloopt op
Zondag 4 september 2022

CV
Maximaal 5 pagina’s

Contact
Neem voor meer informatie contact op met Jasper van Laar via telefoonnummer 06 12 465 337 of per e-mail via jasper@democracyagency.nl.

Reageren?
Reageer ajb uiterlijk op zondag 4 september 2022 (maar liever eerder, dan denken we met je mee over je sollicitatie). Stuur je CV aan jasper@democracyagency.nl.