Jasper van Laar

Democracy Agency expert
Thema's Co-creatie, Democratisering, Omgevingswet, Participatiecommunicatie
Expertises Communicatieadviseur, Kwartiermaker participatie, Participatieadviseur, Projectleider
Locatie Amsterdam
Jasper van Laar
Bekijk alle experts

Mijn profiel

Ik ben fulltime als ondernemer actief vanaf begin 2012 en stond aan de basis van communicatiebureau Waymedia. Sinds 2021 leid ik Democracy Agency. Ik werkte jarenlang aan vele verregaande participatieprocessen als communicatie- en participatieadviseur. Dat deed ik voor verschillende gemeenten en woningbouwcorporaties.

Het begon allemaal met het verdergaand participatieproces Hoofddorp-Centraal van gemeente Haarlemmermeer, waar ik aan mee mocht werken. Daarin was van tevoren geen plan gemaakt over de ontwikkeling van het gebied (het stationsgebied van Hoofddorp). De keuze was om open het gesprek te voeren, samen ideeën te bedenken en deze op gang te brengen. Bewoners en ondernemers mochten daar meebeslissen over de invulling van het gebied tussen station en centrum. Op dit moment wordt er op die locatie gebouwd aan een nieuwe woonwijk, genaamd Hyde Park. Ook een nieuwe huisstijl kwam participatief tot stand bij Haarlemmermeer, ik was daar verantwoordelijk was voor alle online facetten van het proces. Deze noviteit leverde veel media-aandacht op.

Enkele andere voorbeeldprojecten: ik werkte mee aan de herinrichting van de Amsterdamse Frans Halsbuurt – waarin bewoners en ondernemers zelf meewerkten aan het ontwerp voor hun buurt. Ook werk ik als koersbepaler/projectleider aan het participatief begrotingsproject Oost Begroot.

Bij gemeente Den Haag was ik projectleider voor het democratisch experiment van themastemmen rondom de gemeenteraadsverkiezingen.

Dit heeft mijn interesse

Ik zie dat er verandering nodig is en ik geloof dat die van onderop komt. Die kracht dienen we aan te boren door meer participatief te werk te gaan. Maar dat is vaak makkelijk gezegd dan gedaan. Daar ondersteuning bij bieden was de reden om te beginnen met Democracy Agency. Ik houd me bezig met participatie over de energietransitie, de Omgevingswet, stedenbouwkundige projecten, wijkbegrotingen en democratische experimenten. In eerdere jaren betrok ik als communicatiespecialist bij uitgeverijen doelgroepen bij de totstandkoming van verschillende media. Je kunt mij inzetten voor het in de praktijk brengen van participatiebeleid en ondersteuning bij participatietrajecten.

Interesse?

Laat je gegevens en CV achter en we spreken elkaar.

Hidden
Hidden

Dit is de tweede knop?