Projectleider Inwonersparticipatie Gooise Meren

Gooise Meren
Reageer voor 1 december 09:00
24 uur p/w
onbepaald per uur

Deze opdracht is verlopen, reageren kan niet meer.

Organisatie
Werken bij Gooise Meren is samen wonen, werken, ondernemen en plezier maken in een groen gebied met een rijke geschiedenis. Gooise Meren is de jongste gemeente van het Gooi. Sinds 1 januari 2016 is de gemeente ontstaan uit een fusie van Bussum, Muiden, Muiderberg en Naarden. Het gebied barst van de historie en cultuur en staat bekend om zijn prachtige natuurgebieden en waterrijke omgeving aan het Naardermeer en IJmeer.
De gemeente heeft ongeveer 57.000 inwoners en 380 medewerkers. Al deze mensen zijn verschillend. In interesses, overtuigingen, afkomst, leeftijd en passies. We vinden het belangrijk om dit terug te zien in onze organisatie; diversiteit zorgt voor rijkere inzichten en betere resultaten.
Samen met inwoners, ondernemers en andere partijen werken we aan een omgeving waarin iedereen zich thuis voelt. Samen zoeken we continu naar mogelijkheden om Gooise Meren te blijven verbeteren.

Opdracht
Functieomschrijving:
In het college uitvoeringsprogramma van mei 2023 nodigt de gemeente Gooise Meren nadrukkelijk haar inwoners uit om initiatieven in te brengen en hen actief te betrekken bij gemeentelijk beleid en gemeentelijke projecten. Daarnaast vragen de naderende wet ‘versterking participatie op decentraal niveau’ en de Omgevingswet om actief met (inwoners)participatie aan de slag te gaan. Als gemeente moeten we niet alleen iets vinden van het participeren met en door inwoners, maar ook van wat voor overheid en samenleving we willen zijn. Dat is niet los te zien van elkaar. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat inwoners mede richting kunnen geven aan hun eigen leefomgeving?

De eerste uitdaging die voorligt is een actualisatie van onze visie op participatie. We willen meer en kwalitatief goede vormen van participatie tussen inwoners en gemeente tot stand brengen en we willen meer en beter maatschappelijke initiatieven omarmen en stimuleren. Waarbij onderlinge samenwerking het uitgangspunt is.

Verantwoordelijkheden:
De gemeente Gooise Meren is op zoek naar een projectleider die kan helpen deze uitdaging aan te gaan. Die kennis en ervaring heeft op het gebied van lokale democratie en warmloopt voor het onderwerp participatie en samen met de huidige adviseurs het project verder wil vormgeven. Die oog heeft voor alle mooie vormen van participatie die al plaatsvinden en die de organisatie helpt te gaan werken met nieuwe en innovatieve vormen van directe democratie.
In de praktijk betekent dit dat de projectleider de medewerkers participatie inhoudelijk aanstuurt en samen met hen aan de slag gaat over de volgende onderwerpen:

  • de sturing van het proces rondom de routekaart, om te komen tot een geactualiseerde visie op participatie
  • een plan van aanpak om de participatie binnen onze organisatie verder te professionaliseren en te borgen zodat het een manier van werken wordt in onze hele organisatie
  • plan van aanpak met daarin een voorstellen voor pilots of concrete projecten/trajecten/middelen die ingezet kunnen worden om de participatiegraad van onze gemeente te verhogen

Aantal uur
24 uur

Duur
6 maanden

Aanvang 
18 december

Verlenging
3 maal 3 maanden

CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.

Werkdagen
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: in overleg.

Mooie opdracht
Detachering

Honorarium
(Democracy Agency brengt 5,- euro per uur in rekening aan de winnende freelancer)

Opleiding niveau
Minimaal HBO

Regio
Gemeente Gooise Meren

Planning
De fysieke gesprekken bij de gemeente zijn gepland op dinsdag 5 december 2023, tussen 09.00 uur en 12.00 uur. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op maandag 4 december 2023 bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van de inhuuropdracht.

Hidden
Hidden
Max. bestandsgrootte: 2 MB.